Perkara |
Butiran |
Nama pengusaha |
Yakup Bin Haji Johari |
Umur |
58 Tahun |
Alamat |
No. 61 Kampung Mang, 94300 Kota Samarahan, Sarawak |
No. Telefon |
019-2522519 |
Waktu operasi |
8.00 pagi – 5.00 petang |
Lemang merupakan makanan tradisi Melayu. Ianya diperbuat daripada beras pulut yang dimasak bersama santan, dibakar di dalam buluh lemang yang telah disaluti daun pisang di dalamnya. Kebiasaannya, juadah ini disediakan apabila menjelangnya Hari Raya tetapi uniknya di Kampung Mang, makanan tradisi ini menjadi juadah wajib yang mesti ada setiap kali berlangsungnya majlis kenduri-kendara. Lemang dihidangkan kepada tetamu yang datang bertandang ke majlis malah turut dijadikan sebagai buah tangan kepada mereka yang pulang. Encik Yakup, 58 merupakan salah seorang warga Kampung Mang yang cukup mahir dalam menyediakan juadah lemang. Sewaktu kenduri-kendara, beliau sering mengetuai penduduk kampung melakukan kerja gotong-royong memasak lemang. Beliau turut mengambil tempahan lemang pada hari biasa mahupun di musim-musim perayaan. Lemang yang dibuat oleh beliau bukan sahaja sedap malah harganya juga sangat berpatutan iaitu sebatang lemang dijual dengan harga sekitar RM8.